Ga voor een laadstation bij je thuis met de samenaankoop!
Het gebruik van fossiele brandstoffen wordt steeds duurder. Mensen die een nieuwe wagen willen, beschouwen een elektrische wagen vaker als een reële optie. Het prijsverschil met benzine- en dieselwagens wordt ook kleiner, er komen meer en meer ‘betaalbare’ elektrische wagens op de markt.
Als je een elektrische wagen hebt of wil kopen, denk je best ook na over hoe je deze wil gaan opladen. Voor particulieren die thuis een laadstation installeren zijn er verschillende voordelen. De schommelingen in de energiemarkt en de ongekende pieken in de prijzen, maken een financiële vergelijking moeilijk. Toch bieden laadstations thuis meer comfort en een financieel voordeel ten opzichte van publiek laden, zeker in combinatie met slimme sturing en zonnepanelen. Een privaat laadstation is ook veiliger dan laden aan een stopcontact (beter opgewassen tegen oververhitting bij langdurig laden).
Elektrisch rijden en laadinfrastructuur vormen een complexe materie die veel vragen met zich meebrengt. Welk vermogen moet mijn laadstation hebben? Is mijn elektrische installatie geschikt om thuis een laadstation te installeren? Wat is de invloed van het capaciteitstarief dat sinds 1 januari 2023 werd ingevoerd?
IOK organiseert een private samenaankoop laadstations voor particulieren samen met alle 29 Kempense gemeenten. Via de actie kan je goed geïnformeerd thuis een laadstation kwalitatief laten installeren.
OPGELET: Deze samenaankoop is gericht op particulieren. Enkel prijzen voor laadstations gericht op één gebruiker werden opgevraagd. (dus geen laadstations voor bedrijven, appartementsgebouwen, ... waarbij verschillende gebruikers gebruik maken van dezelfde laadstations).
Ondertussen werden de deelnemende leveranciers gekozen door de verschillende stuurgroepen. De voorwaarden en prijzen per cluster vind je verder onderaan op deze webpagina.
Voorwaarden en prijzen gekozen leveranciers (UPDATE 14/06/23)
Ik woon in Balen, Dessel, Geel, Kasterlee, Laakdal, Meerhout, Mol of Retie (cluster zuid-oost)
Ik woon in Grobbendonk, Heist-Op-Den-Berg, Herentals, Herenthout, Herselt, Hulshout, Lille, Nijlen, Olen, Vorselaar of Westerlo (cluster zuid-west)
Ik woon in Arendonk, Baarle Hertog, Beerse, Hoogstraten, Merksplas, Oud-Turnhout, Ravels, Rijkevorsel, Turnhout of Vosselaar (cluster noord)
Contactgegevens
Heb je nog vragen over de samenaankoop ? Mail naar klimaat@iok.be of bel naar 014 53 50 52.
Belastingsvermindering
Voor de installatie van een laadstation thuis is er ook een belastingvermindering voorzien. Als je thuis een laadstation voor elektrische wagens installeert kan je onder bepaalde voorwaarden een belastingvermindering ontvangen voor de uitgaven die je daarvoor betaalt van 1 september 2021 tot en met 31 augustus 2024. De belastingvermindering varieert van 45 % tot 15 % van de uitgaven, afhankelijk van het jaar van betaling van de uitgaven. Kijk de voorwaarden na via onderstaande website.
Vraag een publieke laadpaal aan via paal-volgt-wagen principe
Heb je zelf geen garage, oprit of parkeerplaats? Via het digitaal loket van de Vlaamse Overheid kan je een elektrische laadpaal in de buurt aanvragen. Voorwaarde is dat er geen (semi-) publieke laadpaal staat op minder dan 250 meter van je woning. Via deze kaart kan je dit nakijken.
Samenaankoop laadstations - Infosessie leveranciers 23/06/23
Bekijk hieronder de opname en de presentatie van de infosessie met de leveranciers van de samenaankoop.
Samenaankoop laadstations - Algemene infosessie 09/11/23
Bekijk hieronder de opname en de presentatie van de infosessie over de samenaankoop.