Grasbeheer
Een mooi gazon: dat is natuurlijk de trots van jouw tuin. Maar het brengt ook heel wat werk met zich mee. Zowat elke week maaien, en dan moet je ook nog blijf weten met het grasmaaisel. Gelukkig kan je dankzij een aantal kringlooptechnieken heel wat tijd besparen! Grasmaaisel voorkomen en thuis verwerken is immers makkelijker dan je denkt.
Enkele tips:
- Bemest je gazon met mate. Kies voor een organische meststof met een laag stikstofgehalte. Overbemesting kan tot ziektes of explosieve groei leiden.
- Begiet je gras zo weinig mogelijk of nog beter zelfs: niet. De wortels zullen zich beter ontwikkelen en je gras zal langer groen blijven bij langdurige droogte.
- Laat je gras wat langer worden. Zo verliest je bodem minder vocht bij hitte en heb je minder last van mosvorming.
- Kies voor een grasmaaier met mulchfunctie en laat het grasmaaisel fijn versnipperd tussen de grassprietjes vallen. Je hoeft tijdens het mulchmaaien niet te stoppen om de opvangbak te ledigen. De grasmat wordt natuurlijk bemest en is beter bestand tegen uitdroging.
- Zaai een traaggroeiend grasmengsel. Voordeel is dat je minder vaak moet maaien en dus ook de berg grasmaaisel die verwerkt moet worden verkleint. Bovendien moeten deze grassen minder vaak bemest worden.
- Je kunt met grasmaaisel ook mulchen. Strooi een dun laagje tussen de struiken en vaste planten. Voeg vers grasmaaisel toe naarmate dat laagje verdroogt of verteert.
- Composteer je gras maar meng het met structuurmateriaal voor een ideale verhouding.
- Beperk de oppervlakte gazon. Vervang delen waar je niet op loopt door bodembedekkers of laat het gras er gewoon op groeien. Insecten, vogels en kleine zoogdieren zullen je dankbaar zijn.