×

Kies uw gemeente/straat

We geven je graag informatie op maat.
Selecteer hier jouw gemeente en straat.

Kies je gemeente/straat

Jouw gemeente niet in deze lijst?

Bent je op zoek naar ‘onderwijs en vorming’, geef dan het adres van je school in.

Voor alle andere bezoekers die niet een gemeente uit de werkingsgebied van IOK en IOK Afvalbeheer wonen of werken, geef ‘Geel’ en ‘Antwerpseweg’ in.

        Vacatures  /  Contact          

Ga voor een gemengde haag

Een gemengde haag bestaat uit verschillende soorten die (in groepen) door elkaar worden geplant. Gemengde hagen herbergen een veel grotere verscheidenheid aan dieren, zeker als er bloeiende en doornige soorten in staan. Ze geven heel wat variatie doorheen de seizoenen en ogen veel natuurlijker.

Voorbeeldcombinaties

Beuk - haagbeuk

Gemengde haag beuk haagbeuk

Beuk - haagbeuk

Gemengde haag beuk haagbeuk

Dit is de makkelijkste en meest voor de hand liggende combinatie bij het aanleggen van een gemengde haag. Bij het aanleggen van een dergelijke gemengde haag zullen alle mogelijke verhoudingen leiden tot een mooi ogend resultaat.

Tip

De bladeren van een beuk zullen in de winter verkleuren maar de bruine bladeren blijven een hele winter hangen. Op plaatsen waar je ook in de winter doorkijk door je haag wil vermijden, kan je het beste vrijwel alleen gewone beuk aanplanten. Op andere plaatsen zoals wat meer achteraan je tuin of in de hoeken kan je dan kiezen om wat meer haagbeuk aan te planten.

Meidoorn - haagbeuk

Gemengde haag meidoorn haagbeuk

Meidoorn - haagbeuk

Gemengde haag meidoorn haagbeuk

De allerbeste combinatie voor een gemengde haag in je tuin is de combinatie meidoorn – haagbeuk. Deze combinatie leidt tot een zeer mooi en natuurvriendelijk resultaat.

Je kunt een dergelijke haag ook in alle mogelijke verhoudingen aanplanten. Een 50 – 50 combinatie kan tot zeer mooie resultaten leiden. Haagbeuk en meidoorn hebben ongeveer eenzelfde groeisnelheid tenzij de haag op arme en droge zandgrond aangeplant wordt. Op droge en arme zandgrond loop je een grote kans dat meidoorn groeiachterstand oploopt.

Bij deze gemengde haag met meidoorn zijn doornen onvermijdelijk maar een doordachte aanplant kan veel nadelige effecten van de doornen voorkomen. Op plaatsen in je tuin waar je geen doornen kan of wil hebben, kan je bijvoorbeeld enkel haagbeuk aanplanten en wat verder achteraan je tuin of in de hoeken kan je dan weer net meer meidoorn aanplanten.

De voordelen van deze combinatie zijn dat het bladafval van een dergelijke gemengde haag goed strooisel zal opleveren.

Meidoorn draagt van mei tot juni mooi witte en sterk geurende bloemen. Omdat meidoorn bloeit op éénjarig hout kan je ervoor kiezen om bepaalde stukken in je haag een jaar te laten doorgroeien. Het daaropvolgende jaar zal je haag prachtig witte bloemen dragen.

Deze éénjarige scheuten van meidoorn zijn nog vrij flexibel en laten zich ondanks de doornen nog makkelijk scheren.

Een wat verouderde meidoornhaag laat zich ook zonder problemen sterk terugzetten tot kleinere afmetingen. Met oudere takken van meidoorn moet je wel goed uitkijken. Deze takken zijn niet geschikt voor gevoelige handen. Voor het scheren van dergelijke oudere meidoornhagen zijn dikke handschoenen en een snoeischaar met lange stelen dan ook zeker een must.

De klassieke veekering

Gemengde haag klassieke veekering

De klassieke veekering

Gemengde haag klassieke veekering

Op iets rijkere gronden zoals langsheen weilanden moet je zeker overwegen om de traditionele gemengde haag aan te planten. Gemengde hagen worden al zeer lang aangeplant en werden traditioneel gebruikt in plaats van prikkeldraad.

Deze hagen bestaan hoofdzakelijk uit meidoorn met daarnaast dan mengsoorten zoals sleedoorn, spork, zomereik, berk, haagbeuk, enzovoort.

Ze zijn zeer geschikt om gecontroleerd te laten opschieten en uitbreiden. Na verloop van tijd krijg je dan een echte bloesemhaag. De belangrijkste voorwaarde voor zo’n wilde bloesemhaag die slechts elke paar jaar ingekort wordt, is wel dat je voldoende ruimte voorziet. Je hebt hiervoor zeker 3 à 4 meter vrije ruimte nodig, zeker 2 meter aan de beide kanten van de plantlijn.

De beste geschikte en meest gebruikte combinatie voor een bloesemhaag is:

  • 50 % meidoorn
  • 20 % sleedoorn
  • 10 % gewone vlier
  • 5 % spork
  • 5 % wilde lijsterbes

Een wilde bloesemhaag moet je elke twee tot drie jaar fel insnoeien. Het eerste jaar na de snoei zal je dan weinig tot geen bloei zien maar daarna heb je opnieuw zeker twee jaar plezier van de mooie en fel geurende bloesems.

Wat ook regelmatig gedaan wordt en tot zeer mooie resultaten leidt, is dat je verspreid in je haag een lijsterbes, vlier of meidoorn laat uitgroeien tot een klein boompje en de rest van je haag strak afscheert.

Advies nodig?

TuinbezoekSchrijf je dan in voor het gratis tuinbezoek op 22 september of de webinar op 17 september over Behaag Onze Kempen. 

Een ecologische tuin

Logo Velt

Een ecologische tuin is een tuin waarin rekening wordt gehouden met mens, natuur, milieu en het landschap. Wil je weten welke vuistregels je moet volgen om een ecologische sier- en moestuin te creëren, surf dan naar de website van Velt. Bekijk zeker:

advies op maat

Gratis tuinadvies van de tuinranger in jouw gemeente

Logo tuinrangers

Gratis tuinadvies van de tuinranger in jouw gemeente

Logo tuinrangers

In volgende Kempense gemeenten kan je beroep doen op een tuinranger voor deskundig advies op maar van jouw (voor)tuin. 

  • Hoogstraten
  • Kasterlee
  • Laakdal
  • Mol
  • Oud-Turnhout
  • Turnhout
  • Vosselaar
  • Westerlo 

Voor meer info en het aanvragen van een advies, kan je terecht op de website van de tuinrangers.

Boek gratis een kringloopkracht aan huis

Logo kringloopkrachten aan huis

Boek gratis een kringloopkracht aan huis

Logo kringloopkrachten aan huis

Composteren, snoeihoutverwerking, grasbeheer, kippen… je kan heel wat afval in je tuin voorkomen of op een creatieve manier verwerken. 

Heb je behoefte aan een persoonlijk advies? Boek dan een kringloopkracht aan huis. Zij geven je tijdens een bezoek van een tweetal uur gratis uitgebreid advies over composteren, snoeihout- en grasbeheer, water in de tuin, de juiste plant op de juiste plaats, biodiversiteit in de tuin, ontharding, gevelgroen…

De kringloopkracht aan huis is geen tuinarchitect en zal geen plantplan opmaken maar geeft wel tips en ideeën om de tuin weerbaar te maken tegen extreme weersomstandigheden en om het groenafval ter plaatse te verwerken om zo de kleine kringloop te sluiten.

Boek hier een kringloopkracht aan huis