×

Kies uw gemeente/straat

We geven je graag informatie op maat.
Selecteer hier jouw gemeente en straat.

Kies je gemeente/straat

Jouw gemeente niet in deze lijst?

Bent je op zoek naar ‘onderwijs en vorming’, geef dan het adres van je school in.

Voor alle andere bezoekers die niet een gemeente uit de werkingsgebied van IOK en IOK Afvalbeheer wonen of werken, geef ‘Geel’ en ‘Antwerpseweg’ in.

        Vacatures  /  Contact          

Vragen over hagen en struiken

Kan ik met deze soorten een ondoorzichtige haag bekomen?

Kan ik met deze soorten een ondoorzichtige haag bekomen?

JA. Met Liguster en Hulst kan men een ondoorzichtige haag bekomen. Liguster behoudt in de winter grotendeels zijn bladeren, afhankelijk van de temperatuur.

Het is echter een misverstand dat je enkel met groenblijvende soorten je woning kan beschermen tegen blikken van voorbijgangers. Je kan het beoogde resultaat ook min of meer bekomen met streekeigen soorten.

Een eerste mogelijkheid is een beukenhaag. De verdorde bladeren van deze soort blijven de hele winter hangen, zodat een beukenhaag het hele jaar door vrijwel ondoorzichtig blijft.

Een tweede mogelijkheid is een haag met één of meerdere fijn vertakkende soorten (meidoorn, haagbeuk, beuk, spork of lijsterbes). Dergelijke haag blijft ook 's winters vrij ondoorzichtig, zeker als de haag breed genoeg mag worden (minimaal 75 cm breed) en regelmatig wordt geschoren. Desgewenst kan u op de meest "gevoelige" plaatsen het doorkijken extra verhinderen door enkele exemplaren hulst in te mengen.

Mogen alle planten die ik koop van één soort zijn?

Mogen alle planten die ik koop van één soort zijn?

JA. Ieder kan een eigen pakket samenstellen met één of meerdere soorten naar keuze.

MAAR toch raden we aan om een gemengde haag aan te planten. Door de grotere rijkdom aan soorten bieden gemengde hagen immers verschillende voordelen:

  • beter bestand tegen ziekten, minder gemakkelijk last van plagen
  • meer kleuren, meer gespreid in de tijd.
  • aantrekkelijker voor meer dieren, dus grotere variatie aan dieren
  • gemengd bladafval verteert heel goed en maakt de bodem duurzaam vruchtbaar. Puur beukenbladstrooisel verteert traag.
  • meidoorn, sleedoorn, spork en lijsterbes krijgen bloesems als je niet te frequent en kort scheert

Hoe ziet een gemengde haag er uit?

Hoe ziet een gemengde haag er uit?

  • Een gemengde haag plant men best met verschillende groepjes van planten van één soort naast elkaar. Zorg er wel voor niet te systematisch te werk te gaan, varieer het aantal planten per soort in zo’n groepje. Zo krijg je verschillende kleuren, ook tinten van groen, naast elkaar die in elkaar overgaan aan de randen. Een bloesemhaag heeft verschillende kleuren bloemen (lente) en bessen (herfst, winter), een geschoren haag heeft (doorgaans) geen bloemen. Een wilde haag is onregelmatig van vorm met verschillende lengten van takken. Een geschoren haag is veel gelijkmatiger en rechter van vorm, maar ze kan evengoed gemengd zijn.
  • Een gemengde houtkant is hoger (vb. 3 à 4 meter) en breder (3m) dan een haag. Struiken als hazelaar geven de houtkant aan onderkant een dicht uiterlijk. Boven staan hogere bomen die een minder dichte afscher­ming vormen. Een houtkant vormt een lint. Een heg is vergelijkbaar met een houtkant, maar bestaat vooral uit struiken en zeer weinig bomen: het is eigenlijk een onregelmatige wilde haag die weinig of nooit gesnoeid wordt.

Is meidoorn gevaarlijk voor fruitbomen door perevuur?

Is meidoorn gevaarlijk voor fruitbomen door perevuur?

JA en NEE. Perevuur of bacterievuur is een bacteriële infectieziekte die grote schade kan aanrichten bij een aantal boomsoorten van de Rozenfamilie (Rosaceae). De ziekte is herkenbaar aan het verdorren en verdrogen van takken en twijgen. Vooral laagstamvariëteiten zijn hier gevoelig aan, hoogstammen veel minder. Meidoorn is net als lijsterbes één van de soorten die de bacterie van perevuur kan bevatten. Daarom bestaan er bij wet in een aantal gemeenten beperkingen m.b.t. de verkoop, aanplant, snoei en ziektebestrijding van deze soort.

Toch is meidoorn mogelijk een zeer zwakke soort om de ziekte over te dragen. Dit komt vooral omdat de ziekte via stuifmeel wordt verspreid en meidoorn net later bloeit dan de meeste fruitboomsoorten. Bovendien is het maar één van de vele Rosaceae. Meidoorn is daarom maar één kleine van de vele factoren die van belang zijn voor perevuur. Soorten als vb. vuurdoorn (= Pyracantha) of dwergmispel (= Cotoneaster) zijn veel gevoeliger voor infectie met de bacterie. Bovendien is lang niet elke meidoorn­plant aangetast en is het bestrijden of het voorkomen van de ziekte gemakke­lijk. Best is de plant niet te snoeien tussen maart en oktober. Door de bloei te verhinderen, dus door voor maart te snoeien, kan men efficiënt aan preventie doen.

Besmette planten moeten onmiddellijk afgezaagd worden tot net boven de grond. Het afgezaagde materiaal moet verbrand worden. Tevens moet het gebruikte gereedschap grondig ontsmet worden alvorens nieuwe, gezonde struiken te snoeien.

Waarom worden in Heist-op-den-Berg, Hulshout en Rijkevorsel geen meidoorn, lijsterbes en haagpakketten verdeeld?

Waarom worden in Heist-op-den-Berg, Hulshout en Rijkevorsel geen meidoorn, lijsterbes en haagpakketten verdeeld?

Heist-op-den-Berg, Hulshout en Rijkevorsel liggen in een bufferzone voor bacterievuur of perenvuur. Deze bufferzones worden ingesteld op verzoek van siertelers of fruitboomtelers die aan hun klanten extra garanties willen leveren dat de door hen geproduceerde planten vrij zijn van bacterievuur. Het aanplanten van meidoorn en lijsterbes (waardplanten van bacterievuur) is in de bufferzones niet verboden. Hoe minder waardplanten aanwezig zijn in de bufferzones, hoe kleiner echter de kans op verspreiding of besmetting met de plantenziekte. De gemeente Hulshout en Rijkevorsel opteren er dan ook voor om via de actie ‘Behaag onze Kempen’ geen meidoorn en lijsterbes aan te bieden. Ook de twee haagpakketten, die meidoorn bevatten, worden niet aangeboden.

Is hondsroos een haagplant of een solitaire struik?

Is hondsroos een haagplant of een solitaire struik?

Beiden kan: Hondsroos is geschikt als solitaire struik en als klimroos in een ongeschoren haag of in een andere struik. In dat laatste geval plant je de roos best aan als de haag of de struik nog niet te hoog is: Hondsroos houdt van licht en zon. Hondsroos als solitaire struik wordt niet hoger dan 2 à 2,5 m. Als klimroos kan ze een veelvoud van die hoogte bereiken.

Is liguster ook geschikt als heester?

Is liguster ook geschikt als heester?

De wilde liguster is een snelle groeier die in de winter afhankelijk van de temperatuur zijn blad behoudt. Omdat deze plant ook goed tegen snoeien kan, wordt deze veel gebruikt in heggen.

Vanuit Behaag onze Kempen wordt aangeraden de Wilde liguster als heester te laten uitgroeien. Zo kan hij rijkelijk bloeien en bes dragen. De bessen zijn erg populair bij vogels. Voor de mens is deze plant giftig. Ongesnoeid kan liguster soms tot 5 meter hoog worden. Gesnoeid komt hij tot ongeveer 2 meter.