Geothermische boringen
Goedkoop verwarmen en passief koelen met een BEO-veld op Kleirijt
Elke kavel op Kleirijt is uitgerust met een BEO-veld (Boorgat – energieopslag)
Een BEO veld bestaat uit verticaal geplaatste buizen tot 150 m diep in de bodem, waardoor vloeistof gepompt wordt. De warmte (en in de zomer koude) die de leidingen aan de bodem onttrekken, wordt via een warmtepomp gebruikt om een woning te verwarmen of te koelen.
Door gebruik te maken van de ‘natuurlijke’ bodemwarmte (of -koude) kan een woning op een zeer duurzame en goedkope manier verwarmd en gekoeld worden. Dit resulteert in een “zeer hoog seizoensrendement van de warmtepomp, die aanzienlijk minder elektriciteit verbruikt dan een ‘klassieke’ warmtepomp (die anders dan de geothermische pomp gebruik maakt van de buitenlucht om te verwarmen of te koelen).
Koelen is overigens mogelijk zonder gebruik te maken van extra energie en zorgt ook voor dat de bodemtemperatuur in balans blijft zodat het rendement doorheen de jaren verzekerd is. Koelen tijdens warme zomerdagen is bijgevolg niet alleen quasi gratis maar ook goed voor het systeem zelf. Het is bijgevolg van belang dat de warmtepomp voorzien is van een koelunit.
Het hoge rendement en het lage verbruik zorgt voor een grote onafhankelijkheid van schommelingen in de energiemarkt. Door een combinatie te maken met zonnepanelen (en eventueel een thuisbatterij) kunnen productie en verbruik van (groene) elektriciteit op elkaar afgestemd worden, wat de onafhankelijkheid van de energiemarkt nog versterkt.