Samenwerking tussen bedrijven
Samenwerking vanuit economische en/of ecologische overwegingen
Consortiumbewaking
Consortiumbewaking
Op verschillende bedrijvenzones binnen het werkingsgebied van IOK lopen projecten rond consortiumbewaking. Binnen dit concept sluiten bedrijven een individueel contract af van een bedrijf dat werd aangeduid door een groep van gevestigde bedrijven. De bewakingsagent voert tijdens de consortiumuren (22u - 6u) één of meerdere controles uit bij het bedrijf. Het aantal controles varieert van één naar drie en kan door het bedrijf zelf worden bepaald. Het is ook mogelijk om met de bewakingsfirma een contract af te sluiten dat is aangepast aan de eigen behoefte van het bedrijf.
Doelstelling is om onregelmatigheden bij een bedrijf zo snel mogelijk vast te stellen en te rapporteren. De aanwezigheid van een bewakingsagent op een bedrijvenzone zal ook de kans op calamiteiten verkleinen. Door een goede samenwerking met de lokale politiezone kan een bewakingsagent fungeren als een extra paar ogen om onregelmatigheden te melden.
Momenteel zijn er binnen het werkingsgebied van IOK drie consortiumprojecten actief (regio Turnhout-Beerse, regio Hoogstraten en regio Herentals-Grobbendonk).
Ondersteuning Ecoclusters
Ondersteuning Ecoclusters
In Olen werd door OVAM, in samenwerking met de gemeente Olen, IOK en VOKA kVk Mechelen-Kempen het project ecoclusters gelanceerd. De doelstelling van het project was het achterhalen van de mogelijkheden om ecoclusters en industriële symbiose te realiseren binnen een nauw gedefinieerde geografische en organisatorische context (bedrijventerrein). De materialenscan werd geëvalueerd als tool om tot deze clusters te komen.
De scope in dit project werd beperkt tot materiaal-gerelateerd aspecten zoals grondstoffen, bijproducten en afvalstoffen. Mogelijke samenwerkingen op vlak van afvalwater, ruimtegebruik en energie werden niet bekeken.
7 bedrijven hebben hieraan deelgenomen. Na het uitvoeren van een materialenscan werd gezocht naar mogelijkheden van samenwerking tussen deze bedrijven.
Acties die voortgekomen zijn uit het proefproject in Olen:
- Inzamelronde van Klein Gevaarlijk Afval binnen het werkingsgebied van IOK. Deze actie werd éénmalig uitgevoerd en stopgezet wegens te weinig interesse.
- Samenwerking tussen een aantal houtverwerkende bedrijven om afvalhout in te zamelen en te leveren aan een ander bedrijf. Dit bedrijf zal de houtresten gebruiken om elektriciteit op te wekken en de gebouwen te verwarmen.gebruiken om energie op te wekken binnen één bedrijf.
- Mogelijkheden voor machinedelen werden bekeken. Uit deze denkpiste is het idee gekomen om een actie op te zetten naar scholen voor het delen van machines.
Samenwerking vanuit sociaal oogpunt
Vakantieopvang
Vakantieopvang
Tijdens de vakantiemaanden is het soms moeilijk voor ouders om de opvang van de kinderen af te stemmen op de werkuren. Vaak is er wel een aanbod in de eigen gemeente maar het ophalen en wegbrengen van de kinderen valt dan vaak binnen de reguliere werkuren. Door werknemers de mogelijkheid te bieden om hun kinderen te laten deelnemen aan vakantieactiviteiten in de gemeente van de werkplaats en hiervoor een voor- en na-opvang met busdienst te voorzien, kan dit probleem worden opgevangen.
Voor dit project heeft de stad Herentals de speelpleinwerking opengesteld voor werknemers van bedrijven. De voor- en na-opvang werd georganiseerd door en bij één van de gevestigde bedrijven op ENA 21. Het project was een initiatief van het bestuur van het voormalige VOKA Kempen West en werd uitgevoerd met de ondersteuning van de Provincie Antwerpen en POM Antwerpen.
De actie heeft één zomervakantie gelopen en werd dan stopgezet omwille van de tijdrovende organisatie en de grote verschillen tussen de aangegeven interesse en de effectieve aanwezigheid van de kinderen.
Strijkdienst
Strijkdienst
Door het openen van een lokale strijkwinkel of het creëren van een ophaalpunt voor strijk, kunnen werknemers van bedrijven op een bedrijvenzone strijkgoed binnenbrengen en ophalen dicht bij de werkplaats.
Binnen dit thema werden twee projecten uitgevoerd. De vestiging van een strijkatelier op de zone ENA 21 werd door de gevestigde bedrijven ondersteund. Het atelier bleef een aantal jaren op de zone gevestigd, maar is ondertussen niet meer actief op de bedrijvenzone. Op de zone Liesdonk in Geel werd bij één van de gevestigde bedrijven een ophaaldienst voor strijk georganiseerd.
Beide acties werden gerealiseerd met de steun van de provincie Antwerpen en de POM Antwerpen.