×

Kies uw gemeente/straat

We geven je graag informatie op maat.
Selecteer hier jouw gemeente en straat.

Kies je gemeente/straat

Jouw gemeente niet in deze lijst?

Bent je op zoek naar ‘onderwijs en vorming’, geef dan het adres van je school in.

Voor alle andere bezoekers die niet een gemeente uit de werkingsgebied van IOK en IOK Afvalbeheer wonen of werken, geef ‘Geel’ en ‘Antwerpseweg’ in.

        Vacatures  /  Contact          

Uitstraling bedrijventerrein

Aanleg bijvriendelijke biodiverse bermen Hoge Mauw Arendonk

Aanleg bijvriendelijke biodiverse bermen Hoge Mauw Arendonk

bermen Arendonk

Met de aanleg van bijvriendelijke biodiverse bermen op de bedrijvenzone Hoge Mauw maakte het gemeentebestuur van Arendonk samen met de bedrijven werk van een aantrekkelijker en duurzamer bedrijventerrein. Het project werd gerealiseerd met de steun van de provincie Antwerpen en de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij (POM) Antwerpen. 

In een eerste fase werd een ruimtelijk ontwerp door IOK opgemaakt uitgaande van een verhoging van de biodiversiteit en rekening houdend met de huidige negatieve effecten (vernielde bermen, veel zwerfvuil, lage uitstraling, enz.). Centraal stond hierbij een hogere vegetatie (om berijding door vrachtwagens tegen te gaan), een grotere variatie aan bijvriendelijk plantenmateriaal (haagplanten, heesters, bosgoed, gras- en bloemmengsel) ter bevordering van de biodiversiteit en een extensiever onderhoud, met een lagere onderhoudskost tot gevolg.  

Het opwaarderen van de bermen met oog voor biodiversiteit en onderhoudsvriendelijkheid, verhoogt de beeldkwaliteit, met volgende voordelen:

  • Beter imago van het terrein en de bedrijven;
  • Vastgoedwaardeverhogend effect;
  • Minder zwerfvuil;
  • Een groene omgeving trekt bedrijven en werknemers aan;
  • Lagere onderhoudskosten;
  • Ondersteuning van de sterk bedreigde bij

In een volgende fase werd het ruimtelijke ontwerp vertaald in een aanplantingsplan en een effectieve aanplanting. Hiervoor werden de nodige offerten opgevraagd en verkreeg uiteindelijk de firma Kluterhof uit Meerhout de opdracht. Omdat de financiële middelen ontoereikend waren voor de hele bedrijvenzone werd gezocht naar een mooie, afgebakende proefzone met de nodige knelpunten (bermberijding, lage uitstraling, kruispunten, enz.). 

De nieuwe aanplanting zorgde meteen voor een verbeterde uitstraling, de grootste visuele effecten waren meteen in het voorjaar zichtbaar.

Duurzame bermen Herentals

Duurzame bermen Herentals

biodiverse bermen Herentals

De veroudering van een bedrijvenzone brengt vaak een aantal problemen met zich mee:

  • verminderen van de beeldkwaliteit en het imago van de bedrijvenzone
  • vernielde bermen
  • parkeerproblematiek omdat parkeerplaatsen gezocht worden in de bermen door een sterke toename van het vrachtverkeer
  • toename van de hoeveelheid zwerfvuil door de verwaarloosde aanblik van de bermen en het parkeren in de bermen

Door het opwaarderen en duurzaam (her)inrichten van de bermen wordt het mogelijk om verschillende functies te koppelen (parkeergelegenheid, groene ruimte, natuurbuffer,...) zonder dat deze hinder van elkaar ondervinden. Door de aanleg van de nodige infrastructuur (afvalbakjes, parkeerstroken, ...) en via de keuze van de beplanting kan gewerkt worden aan een grotere biodiversiteit en uniformiteit, afvalpreventie en het latere pesticidenvrije onderhoud van de groenzones. 

Op initiatief van een aantal gevestigde bedrijven werd met steun van de provincie Antwerpen en de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij Antwerpen een plan opgemaakt voor de (her)aanleg van de bermen op de bedrijvenzone ENA 21. De stad Herentals ondersteunde het project en staat in voor het onderhoud van de bermen op de bedrijvenzone.

Een proefproject werd afgebakend waarbinnen een heraanplant werd uitgevoerd van de bermen. Door het aanbrengen van een hogere beplanting wordt het parkeren in de berm voorkomen. De nieuw aangeplante bermen versterken de natuurwaarde en de uitstraling van de bedrijvenzone. 

Herinrichting Bouwelven te Grobbendonk

Herinrichting Bouwelven te Grobbendonk

Bouwelven Grobbendonk


Op de bedrijvenzone ENA 21 is een ven gelegen. Het ven is eigendom van de gemeente en heeft naast een recreatieve (vissen) en ecologische functie ook een functie als blusbekken voor de brandweer. Op initiatief van een aantal gevestigde bedrijven en met de samenwerking van de gemeente Grobbendonk werden verfraaiingswerken uitgevoerd. Het wandelpad werd vernieuwd, banken werden bijgeplaatst en de parking werd heraangelegd. Op de site werd een infobord geplaatst, een stretchpaal en een insectenhotel.   
 

insectenhotel


Werknemers van de naburige bedrijven kunnen gebruikmaken van de zone om tijdens de pauzes te verpozen. 

Het project werd gerealiseerd met de steun van de provincie Antwerpen en de POM Antwerpen.

Herinrichten bufferbekken Retie - de Bempdekens

Herinrichten bufferbekken Retie - de Bempdekens

bufferbekken de Bempdekens


Op initiatief van de werkgroep de Bempdekens, met ondersteuning van de gemeente Retie, de provincie Antwerpen en POM Antwerpen, werd het bufferbekken aan de Veldenstraat heringericht. Er werd een paviljoen geplaatst en een rustbank, extra banken langs het bekken en een fraaie inkom. Het bekken doet nu, naast buffer voor hemelwater en groene barrière, ook dienst als verpozingsruimte voor werknemers en omwonenden. Op deze manier wordt een brug gelegd tussen bedrijvenzone en omgeving om tot een maximale integratie te komen.  

Zwerfvuilactie

Zwerfvuilactie

zwerfvuilactie


Sinds 2016 organiseert IOK jaarlijks een zwerfvuilactie voor ondernemers. Ondernemers en werknemers steken zelf actief de handen uit de mouwen om de bermen van de bedrijvenzone zwerfvuilvrij te maken. Gemiddeld nemen jaarlijks 125 bedrijven deel aan de actie.

Ook voor onze vijfde editie in 2020  werden 125 inschrijvingen geregistreerd. Omwille van de coronamaatregelen werd echter besloten de actie te annuleren.

In 2021 hopen we weer allemaal samen klaar te staan in de strijd tegen zwerfvuil!