Thema energie
In 2017 kregen de lespakketten energie en klimaat een ingrijpende update om nieuwe technieken en werkvormen te integreren.
Aanbod van lessen
Aanbod van lessen
Een dag vol energie
2de graad – 75 minuten
De leerlingen leren dat we voor bijna al onze handelingen energie nodig hebben. Ze leren dat er verschillende vormen van energie bestaan. De leerlingen bekijken, aan de hand van concrete voorbeelden, hoe we minder energie kunnen gebruiken door ons gedrag aan te passen en door energiezuinige toestellen te gebruiken.
Duurzaam gebruik van energie
3de graad – 100 minuten
De leerlingen leren het begrip energie kennen. Ze onderscheiden de verschillende vormen van energie: fossiele energiebronnen, nucleaire energie, hernieuwbare energiebronnen zoals wind, waterkracht en zon. Ze begrijpen dat in de loop van de geschiedenis niet steeds dezelfde energiebronnen gebruikt werden. Ze krijgen een inzicht in de gevolgen van het gebruik van energiebronnen voor de mens en het leefmilieu. Ze zoeken naar manieren om zuiniger om te gaan met energie.
NIEUW! Introductieles voor het gratis lessenpakket ‘Energy Challenges’
3de graad – 75 minuten
Ben je geïnteresseerd om aan de slag te gaan met het gratis lessenpakket ‘Energy Challenges’? Dan heb je de mogelijkheid om de eerste les (introductie tot het pakket) aan te vragen als milieules. In deze introductieles ontdekken de leerlingen de 9 sterren waar ze gedurende de rest van het schooljaar rond zullen werken aan de hand van het lessenpakket. Via dit lessenpakket kunnen de leerlingen uit de 3de graad lager onderwijs het initiatief zelf in handen nemen om energiebesparende methodes in te voeren op school en om hun kennis door te geven aan andere mensen in hun omgeving. Bij het pakket hoort ook de mogelijkheid om een VR-bril te lenen waarmee de leerlingen de ‘Energy Challenges VR game’ kunnen spelen in de klas.
Meer informatie over het lessenpakket en downloaden kan via www.iok.be/energychallenges. Let op, deze les is enkel in te plannen in de maanden november en december, aangezien je als leerkracht nog voldoende tijd moet voorzien om de rest van het lessenpakket doorheen het schooljaar zelfstandig te doorlopen.