DIFTAR in Kasterlee veel gestelde vragen
Waarom DIFTAR
Waarom DIFTAR
- afvalberg verkleinen
- de vervuiler betaalt
- veel praktische voordelen
Afvalberg verkleinen
In Kasterlee hebben de inwoners gemiddeld meer restafval dan in de rest van de Kempen. Dat betekent concreet dat elk jaar zeer veel geld van de Kasterleese belastingbetaler verdwijnt voor de verwerking van afval. Door te kiezen voor DIFTAR wil de gemeente haar afvalberg verkleinen en de kosten voor afvalverwerking beperken. Kasterlee wil het belastinggeld van haar inwoners investeren in de gemeente en niet overvloedig laten stromen naar afvalverwerking. De aanrekening per kilo van restafval en gft is een extra stimulans om afval te voorkomen en beter te sorteren. In vergelijkbare gemeentes daalt het aangeboden restafval gemiddeld 30% na de invoering van DIFTAR. Bij gft (keuken- en tuinafval) is de daling nog sterker, gemiddeld 50%. De cijfers van gft in Kasterlee zijn al heel laag, dus daar zijn we voorzichtig in de prognose en houden we rekening met een daling van 10%.
De vervuiler betaalt
Momenteel betaalt elke inwoner ongeveer 40 procent van zijn eigen afval. De overige 60 procent wordt betaald door de andere inwoners van de gemeente via de belastingen. Jij betaalt dus ook mee aan 60 procent van het afval dat anderen produceren. Wie veel afval produceert, is hier duidelijk in het voordeel. 60 procent van zijn/haar rekening wordt betaald door anderen. Dat moet anders.
Met DIFTAR willen we de kosten eerlijker verdelen door het principe de vervuiler betaalt in de praktijk te brengen. Wie meer afval produceert, moet meer betalen. Wie afval voorkomt en beter sorteert zal minder betalen.
Waarom is het nu niet eerlijk?
De kost van een huisvuilzak staat vaak niet in verhouding tot het afval dat in de huisvuilzak zit.
De huisvuilzak van een gezin dat goed sorteert weegt bijvoorbeeld 4 kg weegt. Die van een gezin dat niet (goed) sorteert bijvoorbeeld 9 kg. Toch betalen ze evenveel.
Hoe meer zware afvalzakken worden aangeboden, hoe groter de kost voor de gemeenschap wordt en hoe lager de kost voor de vervuiler.
Ook de aanbieding van een gft-container kost evenveel voor ieder gezin, 1 gft-sticker. Maar in de ene gft-container wordt 5 kg aangeboden, in een andere 25 kg. Het ene gezin draagt dus minder bij aan de kosten voor de verwerking van afval, dan een ander.
Onze gemeente betaalt voor de verwerking van restafval en gft ook per ton, een aanrekening per kilogram is dus eerlijker.
Waarom is het met DIFTAR eerlijker?
Met DIFTAR betaal je per kilo. Je betaalt dus enkel voor het afval dat je effectief produceert. De prijs voor afval wordt ook iets hoger. Hierdoor betaal je voortaan 60 procent van de rekening. De gemeente Kasterlee moet voor de afvalkosten nog 40 betalen vanuit de algemene middelen (inkomsten vanuit andere belastingen) en moet er vanuit de algemene middelen van de gemeenten (gelden die de gemeente int vanuit andere belastingen) nog maar 40 procent betaald worden.. Het grootste deel wordt dus voortaan betaald door de vervuiler zelf.
Als je goed sorteert, zal voor de meeste gezinnen je factuur lager zijn. Maar we willen alle inwoners bewust maken van het feit dat afval laten verwerken geld kost en dat je best afval voorkomt en zo goed mogelijk sorteert. Het is zeker niet zo dat jouw factuur hoger wordt door de invoering van DIFTAR. Meer info in deze lijst bij 'Wat kost DIFTAR?'.
Veel praktische voordelen
Elk gezin krijgt een grijze en een groene container met chip om het afval te wegen.
- Je hoeft nooit meer om huisvuilzakken of gft-stickers.
- Je hebt geen last meer van stinkende vuilzakken die ongedierte aantrekken.
- Katten kunnen geen huisvuilzakken meer openhalen
Hoe werkt DIFTAR?
Hoe werkt DIFTAR?
Om te weten hoeveel afval je precies meegeeft, wegen we het restafval en gft bij de ophaling. Wegen is alleen mogelijk met een afvalcontainer die voorzien is van een gegevens-chip.
Zijn er tegemoetkomingen?
Zijn er tegemoetkomingen?
Tegemoetkomingen
Voor een doelgroep die om een bepaalde reden meer afval produceert, komt Kasterlee tussen in de kosten:
- medische reden (vb. incontinentie, nierdialyse thuis, stomapatiënten, een huidziekte met blaarvorming en loslating opperhuid, mucoviscidosepatiënten…): 72 euro per jaar. Deze toelage wordt toegevoegd aan je DIFTAR-saldo, als je het medische attest hiervoor binnenbrengt bij de balie op het gemeentehuis. Dit attest hoeft maar éénmalig afgeleverd te worden mits een verklaring van een arts dat de aandoening onomkeerbaar is.
Het attest dat de dokter voorschrijft, breng je best binnen de maand binnen bij het gemeentehuis. De voorziene toelage zal dan inclusief de maand waarin het werd voorgeschreven worden toegevoegd aan het DIFTAR-voorschot.
Indien het attest later dan een maand na datum voorschrift van de dokter wordt afgeleverd op het gemeentehuis zal de datum van binnenbrengen + 1 maand er een uitkering worden toegevoegd aan het DIFTAR-voorschot.
Indien de medische reden onomkeerbaar is moet het attest slechts éénmalig worden afgegeven op het gemeentehuis.
Indien de medische reden omkeerbaar zal er een toelage voorzien worden voor een periode van 6 maanden. Indien langer dan dient er opnieuw een attest te worden binnengebracht.
Een aantal voorbeelden :
- voorbeeld voor onomkeerbare medische reden:
- Het attest wordt door de dokter voorgeschreven op 10 april 2022 en wordt op het gemeentehuis afgeleverd op 2 mei.
=> de inwoner ontvangt een toelage vanaf april 2022 ( 6 euro per maand/72 euro per jaar) tot aan het overlijden of tot aan verhuis. Dit bedrag komt 1 of 2 maal per jaar in een positief saldo op het voorschotbedrag van de betrokken inwoner.
- Het attest wordt door de dokter voorgeschreven op 10 april 2022 en het attest wordt op het gemeentehuis afgeleverd op 20 juni.
=> de inwoner ontvangt een toelage vanaf mei 2022 ( 6 euro per maand) tot aan het overlijden of tot aan verhuis. De toelage komt 1 of 2 maal per jaar in een positief saldo op het voorschotbedrag van de betrokken inwoner.
- voorbeeld voor een omkeerbare medische reden:
- Het attest wordt door de dokter voorgeschreven op 10 april 2022 en wordt op het gemeentehuis afgeleverd op 2 mei.
=> een inwoner ontvangt een toelage vanaf april 2022 ( 6 euro per maand) tot en met september 2022. Dit bedrag komt 1 of 2 maal per jaar in een positief saldo op het voorschotbedrag van de betrokken inwoner
- Het attest wordt door de dokter voorgeschreven op 10 april 2022 en het attest wordt op het gemeentehuis afgeleverd op 20 juni.
=> de inwoner ontvangt een toelage vanaf mei 2022 ( 6 euro per maand) tot en met oktober 2022. Dit bedrag komt 1 of 2 maal per jaar in een positief saldo op het voorschotbedrag van de betrokken inwoner
Toelage voor scholen
Kasterlee voorziet ook een toelage van 60 euro per jaar voor scholen die gft meegeven binnen DIFTAR.
Waarom worden er ook vaste kosten aangerekend?
Waarom worden er ook vaste kosten aangerekend?
Met DIFTAR betaal je per kilo voor je restafval en gft. Met de kg-tarieven worden de verwerkingskosten voor restafval en gft betaald. Naast deze kg-tarieven betaal je ook een vaste maandelijkse kost.
De vaste kost dient voor de financiering van:
- de huis-aan-huisophaling van de verschillende fracties
De vuilniswagen komt minimaal 7 keer per maand door alle toegankelijke straten om je afval voor je deur op te halen. Ook indien je geen afval hebt, zal de vuilniswagen langs je deur passeren om te zien of daadwerkelijk niets staat aangeboden. De gemeente laat heel veel fracties aan de deur ophalen. Naast gft, restafval, PMD en papier en karton laten we ook enkele malen per jaar grof vuilophalen.
- de toegang tot het recyclagepark
Iedereen heeft ook afval dat de vuilniswagen niet aan huis ophaalt. Daarom krijg je als inwoner toegang tot het recyclagepark. Er worden op het recyclagepark nog veel meer verschillende afvalfracties selectief ingezameld. Sommige afvalsoorten kan je gratis aanleveren, andere zijn betalend. Maar het tarief dat een inwoner betaalt is voor heel wat afvalsoorten lager dan de verwerkingskost die de gemeente Kasterlee heeft om het materiaal te laten verwerken.
- de lediging en reiniging van de straatvuilbakjes
Iedere week maakt de gemeente een ronde langs de straatvuilnisbakken om deze te ledigen en te reinigen.
- de algemene reinheid van de gemeente
Zwerfvuil wordt aanzien als één van de meest storende elementen in onze directe leefomgeving. Onze gemeente heeft daarom op vele vlakken de strijd aangebonden met zwerfvuil. We worden hierin geholpen door vrijwilligers, onze Mooimakers. Het fenomeen sluikstorten bestaat al lang en zal helaas ook blijven bestaan na het invoeren van DIFTAR. De gemeente zet samen met haar inwoners in op een consequent handhavingsbeleid met betrekking tot deze problematiek. En neen, DIFTAR zal niet leiden tot meer sluikstorten.
Hoe kan ik voorkomen dat iemand anders afval in mijn container stopt?
Hoe kan ik voorkomen dat iemand anders afval in mijn container stopt?
De ervaringen in andere gemeenten leert dat er weinig tot geen misbruiken zijn. Er zijn weinig meldingen van afval dat gedumpt wordt in iemand anders container.
Indien je je container toch wenst af te sluiten, kan je een container met slot aanvragen. Voor de aanvraag van dit slot betaal je eenmalig een bedrag van 35 euro (per container en per adres). Het slot kan enkel door de gebruiker en door de ophaaldienst worden geopend. IOK Afvalbeheer raadt aan om even af te wachten en pas te kiezen voor een slot als je echt misbruik merkt.
Tips om misbruiken uit te sluiten:
- Bied de DIFTAR-container aan voor de ophaling als hij volledig gevuld is. Zo kan er geen extra afval in gedaan worden.
- Indien mogelijk zet je de container de dag van de ophaling pas buiten.
Kan ik extra zakken restafval aanbieden als mijn container te klein is?
Kan ik extra zakken restafval aanbieden als mijn container te klein is?
Dat kan. Indien je een keertje meer afval hebt dan in jouw restafvalcontainer past, dan kan je dit aanbieden in extra zakken.
Je stopt het afval in zakken die niet groter zijn dan de inhoud van jouw container. Dit mogen willekeurige zakken zijn.
Je telt het aantal zakken en belt naar de DIFTAR info-lijn op het nummer 0800 97 687, en dit ten laatste 2 werkdagen voor de ophaling zal plaatsvinden. Je mag ook mailen naar afvalbeheer@iok.be (minstens 3 werkdagen voor de ophaling).
Extra zakken kunnen enkel meegenomen worden bij een positief DIFTAR-saldo.
Op de dag van de ophaling, zet je de extra zakken naast jouw afvalcontainer. De afvalophalers nemen enkel de zakken mee als het aantal overeenkomt met wat is doorgeven. Anders bestaat de kans dan een passant een extra zak heeft bijgezet, en jij ervoor betaalt.
De zakken worden in jouw restafvalcontainer gestopt en dan gewogen, zoals de rest van het restafval. Op die manier wordt het gewicht van de extra zakken geregistreerd op de chip van jouw container. Het gewicht van de extra zakken wordt verrekend via je DIFTAR-saldo.
Heb je een restafvalcontainer van 120 liter en moet je vaak extra zakken aanbieden? Dan kan je ook een grotere container van 240 liter vragen via 0800 97 687 of diftar@iok.be. Hier zijn geen kosten aan verbonden.
Zal DIFTAR nog invloed hebben op onze afvalcijfers?
Zal DIFTAR nog invloed hebben op onze afvalcijfers?
Sorteeranalyses hebben aangetoond dat de huisvuilzak tot 40% fracties bevat die er niet in thuishoren (gft, textiel, karton, papier, pmd …). DIFTAR stimuleert tot beter sorteren, wat leidt tot een daling van de hoeveelheid restafval. Als men daarnaast ook nog het aankoopgedrag aanpast, dan kan dit alleen maar een bijkomend positief effect hebben. Ervaringen hebben aangetoond dat er een aanzienlijke daling is van de hoeveelheid aangeboden restafval (tot 30%) bij de invoering van een DIFTAR-systeem voor de huis-aan-huisinzameling. Deze daling blijkt van blijvende aard te zijn. Ondertussen zijn reeds 26 gemeenten binnen het werkingsgebied van IOK Afvalbeheer gestart met DIFTAR. Dit resulteerde in een gemiddelde daling van de hoeveelheid restafval met 30% en van de hoeveelheid gft zelfs met 50%.
Moet ik een DIFTAR-container nemen?
Moet ik een DIFTAR-container nemen?
- Ieder huishouden ontvangt een grijze restafvalcontainer. Deze kan niet geweigerd worden. Ieder huishouden heeft ook restafval, hoe goed ze ook sorteren en afval voorkomen.
De gemeente Kasterlee heeft de zorgplicht en moet bij ieder gezin huishoudelijk afval inzamelen. En bijgevolg ook voor ieder huishouden een restafvalcontainer ter beschikking stellen. Omgekeerd moeten de huishoudens hun restafval ook verplicht meegeven met de afvalinzameling die Kasterlee organiseert: via de grijze restafvalcontainer met gegevenschip die IOK Afvalbeheer om de 2 weken leegmaakt. (dit is zo opgenomen in het politiereglement van Kasterlee, pagina 78 )
- Wie bij zijn bedrijf woont, is als gezin verplicht om in te stappen in het DIFTAR-systeem en zal dus ook een grijze restafvalcontainer ontvangen. Huishoudelijk afval moet immers aangeboden worden via de inzameling van huishoudelijk afval die Kasterlee organiseert. Huishoudelijk afval aanbieden in de bedrijfsafvalcontainer wordt gezien als sluikstorten.
- Bedrijven en 2de verblijven hebben de vrije keuze.
- Voor bedrijfsafval kan een ondernemer kiezen voor de inzameling van bedrijfsafval. Enkel voor hoeveelheden, gelijkgesteld aan huishoudelijk afval, kan het bedrijf ook beroep doen op de inzameling via DIFTAR. Voor restafval (en gft) is de 240 liter de maximale grootte van een container die een bedrijf kan aanvragen. Voor papier en karton is het maximale volume van de container 1.000 liter. Het bedrijfsafval moet qua samenstelling vergelijkbaar zijn met huishoudelijk afval, het is bijvoorbeeld niet toegelaten om gevaarlijk afval aan te bieden via het restafval.
- Een gft-container is niet verplicht. Voor de verwerking van je keuken- en tuinafval bestaan er alternatieven, je kan dit ook zelf composteren.
Hoe werkt de chip in de container?
Hoe werkt de chip in de container?
In de chip worden de volgende gegevens opgeslagen:
- adresgegevens
- containertype (restafval of gft) en containergrootte
- unieke code en unieke containernummer
- gegevens van de laatste 30 ledigingen (datum + gewicht)
Deze gegevens kunnen onmogelijk gewijzigd worden, zodat fraude te allen tijde uitgesloten is.
De afrekening gebeurt op basis van die gegevens. Een overzicht hiervan vind je op elke nieuwe betalingsuitnodiging.
Hoe wordt de container gewogen?
Hoe wordt de container gewogen?
Om te weten hoeveel afval je precies meegeeft, wegen we het restafval en gft bij de ophaling. Wegen is alleen mogelijk met een afvalcontainer die voorzien is van een gegevens-chip.
Tijdens de ophaalronde wordt de container voor en na lediging verschillende keren gewogen. Uit het gewichtsverschil is de hoeveelheid afval die je meegeeft meteen gekend! Afval dat bij lediging in de container achterblijft, wordt dus NIET aangerekend.
Waarom moet ik een voorschot betalen?
Waarom moet ik een voorschot betalen?
DIFTAR werkt met een voorschot (in het begin voor iedereen 75 euro). Nadien ontvangt iedereen een slimme factuur. Het bedrag dat je dan moet betalen is berekend volgens je eigen ‘afvalproductie’. Er wordt teruggekeken naar het afval dat je meegegeven hebt, de laatste 3 maanden + de maandelijkse kosten. Dat wordt verrekend naar 1 jaar (dus x 4), en dat is het bedrag dat je moet betalen om 1 jaar toe te komen. Maar het is een betalingsuitnodiging, dus je kan ook minder betalen. Dan ga je vaker een nieuwe betalingsuitnodiging krijgen. Belangrijk is dat deze slimme factuur een sensibiliseringsmiddel is. Je kan beter jouw eigen afvalproductie volgen. Jouw persoonlijke jaarlijkse afvalhoeveelheden staan op de factuur, en bovendien kan je ze vergelijken met het gemiddelde in jouw gemeente: naast jouw eigen afvalhoeveelheden, zie je ook de gemiddelde afvalhoeveelheden van een gezin met hetzelfde aantal personen in jouw gemeente.
In feite doe je ook aan ‘prefacturatie’ als je rollen huisvuilzakken of scheursticker voor gft koopt. En ook voor je nutsvoorzieningen betaal je met een voorschot.
Hoe gebeurt de afrekening?
Hoe gebeurt de afrekening?
Iedere maand wordt er een vaste kost van afgehouden. En eventueel ook de huur van een gft-container.
Bij het leegmaken van je container worden de kosten voor het afval afgehouden van je saldo: tarief per kilo x de aangeboden kilo's.
Op het moment dat je saldo onder 10 euro is gezakt, ontvang je een betalingsuitnodiging. Het bedrag van je nieuwe betalingsuitnodiging gaat 'slim' zijn, op basis van je persoonlijke afvalhoeveelheden.
Hoe weet ik wat mijn saldo is?
Hoe weet ik wat mijn saldo is?
Op www.mijnDIFTAR.be kan je zelf jouw ledigingen opvolgen en kan je steeds je saldo bekijken. Alle uitleg om te registeren, kan je vinden op de eerste betalingsuitnodiging.
Wat te doen als de container stuk gaat?
Wat te doen als de container stuk gaat?
Als bij de ophaling of om een andere reden de container is beschadigd, kan je bellen met de DIFTAR-informatielijn op het nummer 0800 97 687. Er wordt dan een afspraak gemaakt wanneer de herstelling of vervanging van de container gebeurt. Deze herstelling of vervanging van de container is gratis. Enkel indien de DIFTAR-container door toedoen van de containergebruiker onbruikbaar geworden is (bijvoorbeeld gesmolten container door hete as), wordt voor de reparatie (of desgevallend de vervanging) de werkelijke schade aangerekend.
Waarom mag ik geen kleine container hebben als ik in een vrijstaande woning woon? Ik heb maar weinig afval.
Waarom mag ik geen kleine container hebben als ik in een vrijstaande woning woon? Ik heb maar weinig afval.
Net zoals bij de papiercontainers zijn de kleine 40 liter containers uitsluitend bedoeld voor aaneengesloten bebouwing, appartementen, assistentiewoningen en voor woningen die verder dan 150 meter van de straatkant liggen. Deze kleine containers voor restafval en gft hebben geen wielen en onze ophalers moeten ze steeds optillen. Daarom wil IOK Afvalbeheer het aantal kleine containers zo veel mogelijk beperken.
Ik ga verhuizen. Wat doe ik met mijn DIFTAR-container?
Ik ga verhuizen. Wat doe ik met mijn DIFTAR-container?
De afvalcontainers horen bij de woning. Neem ze dus niet mee naar je nieuwe adres maar laat ze staan. Op het moment dat je je verhuis meldt op het gemeentehuis (via afmeldformulier) worden je containers geblokkeerd.
- als je verhuist naar een andere gemeente wordt het resterende saldo teruggestort op jouw rekening
- als je naar een ander adres in de gemeente verhuist, wordt je betaalde voorschotbedrag verder gebruikt op je nieuwe adres.
En als de nieuwe inwoners op je vorige adres ingeschreven zijn, worden zij de nieuwe referentiepersonen van de containers.
Indien er geen containers aanwezig zijn op je nieuwe adres, kan je deze aanvragen op het gemeentehuis wanneer je jouw inhuizing meldt.