×

Kies uw gemeente/straat

We geven je graag informatie op maat.
Selecteer hier jouw gemeente en straat.

Kies je gemeente/straat

Jouw gemeente niet in deze lijst?

Bent je op zoek naar ‘onderwijs en vorming’, geef dan het adres van je school in.

Voor alle andere bezoekers die niet een gemeente uit de werkingsgebied van IOK en IOK Afvalbeheer wonen of werken, geef ‘Geel’ en ‘Antwerpseweg’ in.

        Vacatures  /  Contact          

Meer uit minder afval

IOK Afvalbeheer zorgt voor een geïntegreerde afvalbehandeling in de Kempen. De focus ligt al meer dan 25 jaar op afval voorkomen en een duurzaam materialenbeheer. Elke dag werken we aan onze missie: meer uit minder afval. Dit afvalbeleid, met een doorgedreven selectieve inzameling en veel aandacht voor communicatie, werpt zijn vruchten af. In de Kempen zijn we afvalkampioen: onze gemeenten hebben de laagste restafvalcijfers en de hoogste recyclagegraad in Vlaanderen. 

Jouw gemeente of stad was mee de motor achter dit succesvol afvalbeleid, samen met afvalintercommunale IOK Afvalbeheer, waar jouw gemeente mee aan het stuur zit.

 

container met beker afvalkampioen

Focus op preventie

Afval voorkomen blijft de belangrijkste doelstelling van het Kempense afvalbeleid. 
‘Meer uit minder afval’, dat is de slogan, die het duurzame afvalbeheer van IOK Afvalbeheer treffend samenvat. Het afvalbeleid van de Kempense gemeenten is een onderdeel van een globaal milieubeleid, dat in de eerste plaats gericht is op voorkoming en maximale selectieve inzameling. Preventie en voorlichting zijn hierin zeer belangrijk. De acties en campagnes voor de komende jaren zijn afgestemd op de doelstellingen uit het Lokaal Materialenplan en de restafvalanalyse. Zo is er onder meer verhoogde aandacht voor het voorkomen van voedselverspilling, zuivere gft, meer hergebruik, herstellen en minder textielafval.

 

Selectieve inzameling

huis-aan-huis inzameling

Minstens 7 keer per maand passeert een ophaalwagen van IOK Afvalbeheer bij ieder Kempens gezin.

 

ophaalwagen

De ophaalploegen van IOK Afvalbeheer vertrekken vanuit de stelplaats in Geel of Beerse voor onderstaande ophalingen:

  • huisvuil: 2-wekelijks
  • grofvuil: gemeenteafhankelijk
  • gft: 2-wekelijks
  • papier en karton: 12 ophalingen per jaar
  • pmd: 24 ophalingen per jaar
  • glas: 12 ophalingen per jaar
  • snoeihout: gemeenteafhankelijk
  • steenpuin: gemeenteafhankelijk
  • kerstbomen: 1 ophaling per jaar
  • textiel: 6 ophalingen per jaar

 

Diftar

De huis-aan-huisophaling van de betalende afvalfracties gft en restafval verloopt via het diftar-systeem. Diftar staat voor geDIFferentieerd TARief en heeft als doel het afval beperken en de kosten verdelen.

In elke afvalcontainer zit een chip waarin de volgende gegevens worden opgeslagen:

  • adresgegevens
  • containertype (restafval of gft) en containergrootte
  • unieke code en uniek containernummer
  • gegevens van de laatste 30 ledigingen (datum + gewicht)

Tijdens de ophaalronde wordt de container voor en na lediging gewogen. Uit het gewichtsverschil is het netto gewicht aan afval dat werd meegegeven meteen gekend. Afval dat bij lediging in de container achterblijft, wordt bijgevolg niet aangerekend.

Het diftar-systeem is in 27 van de 29 gemeentes van het werkingsgebied ingevoerd. Daardoor is er voor DIFTAR een dekkingsgraad van 96 %.
 

recyclageparken

IOK Afvalbeheer is beheerder van de stromen op alle recyclageparken in de regio. In 1990 werden er slechts 5 afvalstromen selectief ingezameld op het recyclagepark, vandaag zijn dat er ondertussen meer dan 35.

IOK Afvalbeheer doet het volledige beheer/exploitatie van 21 recyclageparken (Baarle-Hertog, Balen, Beerse-Merksplas-Vosselaar, Dessel/Retie, Geel, Heist-op-den-Berg, Herentals, Herenthout, Herselt, Hoogstraten, Kasterlee, Lille, Meerhout/Laakdal, Mol, Nijlen, Olen, Ravels, Turnhout en Westerlo) voor 23 gemeenten. Ook op de recyclageparken wordt het diftar-principe gehanteerd. 

recyclagepark

 

maatwerk

Op vraag van steden en gemeenten biedt IOK Afvalbeheer ook maatwerk. De uitdaging is om door middel van maatwerk de selectieve inzameling kwalitatief en kwantitatief te verbeteren: 

  • ondergrondse systemen bij grotere woonvormen
  • (blijvende) aandacht voor sorteerboodschappen bij diversen doelgroepen